CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A IX-A | CIPRIAN NACU, HEAD OF RESTRUCTURING CITR: "Credem că anul 2023 va fi dificil pentru foarte multe companii"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 16 februarie 2023

"Credem că anul 2023 va fi dificil pentru foarte multe companii"

"O mare parte dintre companiile de impact din ţara noastră prezintă semne de dificultate financiară" "Încurajăm accesarea procedurilor de prevenire a insolvenţei, deoarece astfel este încurajat antreprenoriatul, cu o minimă supraveghere din partea unui administrator judiciar"

Anul 2023 va fi dificil pentru foarte multe companii, este de părere Ciprian Nacu, Head of Restructuring, în cadrul societăţii Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Domnia sa a afirmat: "La CITR facem anual un studiu asupra companiilor de impact care, din punctul nostru de vedere, sunt cele cu active mai mari de un milion de euro. Sunt în jur de 31.000 - 32.000 de companii de impact în economie, care au o cifră de afaceri totală de peste 70% din economia naţională. Deci studiem un eşantion reprezentativ. Uitându-ne la indicatorii financiari, observăm că mare parte dintre aceste companii prezintă semne de dificultate financiară sau dificultăţi care le pot duce în zona de insolvenţă. Astfel, 42% dintre aceste companii se află fie într-o zonă de insolvenţă iminentă, fie sunt restructurabile, adică prezintă anumite semnale de dificultate financiară, dar nu atât de grave încât să se afle în pragul insolvenţei".

Conform studiului prezentat de Ciprian Nacu, în 2021, circa 18.600 de companii de impact din ţara noastră erau în zona finanţabilă, în timp ce 7.450 erau restructurabile, iar 5,970 se aflau în insolvenţă iminentă.

Reprezentantul CITR a adăugat: "Legat de numărul companiilor în insolvenţă iminentă, vedem că acesta nu a variat foarte mult în ultimii ani, dar se menţine la un nivel relativ ridicat. În 2021, aveam în jur de 6.000 de companii care se aflau în insolvenţă iminentă, pe baza ultimelor informaţii bilanţiere publicate la ANAF. Cam tot atâtea erau şi în anul 2013".

Domnia sa a adus aminte de acele companii de tip "zombie", care reuşesc să se menţină pe linia de plutire fără să intre în insolvenţă, datorită diverselor facilităţi pe care le accesează. "S-a menţionat anterior faptul că facilităţile fiscale, facilităţile date de Guvern dar şi susţinerea din mediul bancar, au ajutat aceste companii să se menţină pe linia de plutire şi să evite insolvenţa. Este interesant de văzut ce urmează să se întâmple în momentul în care aceste facilităţi se retrag; o parte deja s-au retras. Din punctul nostru de vedere, anul 2023 va fi dificil pentru foarte multe companii".

Conform reprezentantului CITR, anul trecut în jur de 6.000 de companii au accesat procedura insolvenţei, dar numai 67 dintre acestea au fost companii de impact. "Acest indicator arată că, problemele sunt amânate sau au fost mascate de facilităţile pe care aceste companii le-au accesat până acum", a spus Ciprian Nacu.

Domnia sa se aşteaptă ca, atât în ţara noastră cât şi la nivel european, numărul insolvenţelor să crească, dar este de părere că amploarea acestui fenomen ar trebui redusă, prin accesarea procedurilor de prevenire a insolvenţei.

"Încurajăm accesarea acestor proceduri deoarece, astfel este încurajat antreprenoriatul şi conducerea afacerii de către antreprenor, cu o minimă supraveghere din partea unui administrator judiciar care are mai degrabă rolul de a monitoriza activitatea pe parcursul derulării procedurii. Aceste mecanisme există, iar noi informăm mediul antreprenorial cu privire la facilităţile pe care le oferă şi să încurajăm accesarea lor", a conchis Ciprian Nacu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb